E dificil câteodată să ne oprim și să apreciem ce avem. Mintea noastră este atât de focalizată pe rezolvarea problemelor, pe îndeplinirea fiecărui punct de pe lista noastră, încât luăm de-a gata ce avem și trecem mai departe pentru a obține și mai multe.
Din motive evidente, această abordare are multe beneficii, faptul că rezolvăm eficient problemele ne ajută să avansăm ca indivizi și ca specie. Pe termen lung însă, focalizarea îndelungată pe probleme și aspecte negative ne poate afecta calitatea vieții.
Din punct de vedere evoluționist a avut sens să fim mai precauți în ceea ce privește pericolul decât să ne bucurăm de evenimentele pozitive, astfel am dezvoltat o tendință de a înregistra mai repede și cu pondere mai mare evenimentele negative. Această tendință se numește biasul negativității.
Studiile arată că acest bias se poate contrabalansa, iar pentru asta trebuie să trăim măcar trei evenimente pozitive pentru un eveniment negativ, ca textura afectivă a vieții și nivelul stării de bine să se îmbunătățească.
De cele mai multe ori, aceste aspecte pozitive sunt deja prezente în viața noastră, doar că le trecem cu vederea. Suntem atât de prinși în scopurile noastre, în fricile noastre, încât și atunci când apreciem ceva, în următoarea secundă tindem să ne gândim "Ce mă fac dacă pierd acest lucru?". De aceea este bine să luăm o pauză scurtă din când în când, un moment din ziua noastră încărcată ca să apreciem ce avem, nu cu frica de a pierde acel lucru, fără tristețea efemerității momentului plăcut, ci doar să apreciem că există, în momentul acesta. Să apreciem, de exemplu, ce a mers bine astăzi.