Pasiunea e energie

În contextul de față putem percepe ușor că această pandemie a venit ca o condamnare la statul în casă, că ne-a stricat planurile, că ne împiedică să facem ceea ce ne place și că e un blocaj din multe puncte de vedere.

Pe de altă parte însă, ne place să ne uităm cum alții găsesc modalități de a-și adapta activitățile la noile condiții: de la copii care se dau pe bicicletă în balcon la sportivi care fac parkour în casă.

Cu un pic de ingeniozitate, știu că putem găsi modalități prin care să aducem vechile obiceiuri care ne dau un zvâc în suflet în rutina de acum.

Passion is energy. Feel the power that comes from focusing on what excites you.
— Oprah Winfrey

Comment

Ora ingrijorarilor

ingrijorari.jpg

Având în vedere faptul că această pandemie are efecte pe o multitudine de domenii de funcționare individuale și societale, nivelul de incertitudine este unul ridicat. Sunt multe lucruri pe care nu le știm. O modalitate în care încercăm să confruntăm nivelul ridicat de incertitudine este prin a ne îngrijora. “Mă dezinfectez pe mâini de suficiente ori?”, “Oare o să mai am un loc de muncă?”, “Ce se va întâmpla dacă se infectează și mai multi medici?” și multe alte gânduri legate de viitorul apropiat și de cel îndepărtat.

Îngrijorările sunt normale, mai ales într-o perioadă atât de dificilă. Scopul nu este să le eliminăm pe toate și să încercăm să fim calmi în orice condiție. Ba mai mult, îngrijorările pot fi un răspuns sănătos al minții noastre la o problemă.

O caracteristică supărătoare însă, este că ele apar brusc și ne pot “fura” din activitatea pe care o facem. Poate din acest motiv multor persoane le scade productivitatea în această perioadă. Mai mult, fiindcă apar ca niște oaspeți nepoftiți în mințile noastre, șansele sunt să nici nu dispunem de cele mai bune resurse în acel moment pentru a le întâmpina. Ca de exemplu când încercăm să adormim, dar mintea ne servește o multitudine de întrebări și probleme și, fiind obosiți, nu dispunem de răbdarea, claritatea și creativitatea necesare să le abordăm în mod serios. În felul acesta doar alergăm de la o problemă la alta, fără un răspuns și ne alungăm și somnul. În mod evident, înainte de culcare, corpul și mintea noastră trebuie să se liniștească și nu e momentul oportun să ne îngrijorăm.

Când ar fi oportun să facem asta?

Aici cheia este să ne alegem, conștient, un interval orar în care să ne aplecăm asupra îngrijorărilor noastre. Un moment în care le acordăm seriozitatea necesară, în care nu ne distragem cu alte sarcini, în care avem timpul și răbdarea pentru ele. Când? Poate după ce urmărim știrile, de exemplu. Astfel, ne facem ordine în minte și nu ne lăsăm întrerupți de îngrijorări oricând au ele chef să apară, dar nici nu fugim de ele ca pe urmă să ne țină treji noaptea.

Cum procedăm?

Similar cu atunci când avem de lucru și ne sună cineva: “ Nu pot vorbi acum, dar haide să discutăm despre asta mai târziu, între 20:00 și 21:00”.

Pune stăpânire pe îngrijorările tale și alege conștient intervalul în care te simți pregătit să te ocupi de ele. Integrează asta în rutina ta zilnică!

Comment

Informarea

informarea.jpg

Este important să fim la curent cu evenimentele din lume, să cunoaștem și să respectăm recomandările autorităților! Este de asemenea important să alegem conștient când absorbim aceste informații. Un influx permanent de știri nu ne aduce neapărat un plus de cunoaștere, dar ne poate menține într-o stare de emoțională negativă.

Informațiile necesare le putem accesa zilnic și dacă ne alegem un interval prestabilit. De exemplu, chiar dacă o știre a apărut la ora 14:00, e suficient dacă aflăm de ea la ora 19:00. Ne putem programa două astfel de intervale pe zi, o dată dimineața și o dată seara sau știri oficiale plus un interval de timp petrecut pe rețelele de socializare.

Important este să rămânem informați, nu supracopleșiți!

Echilibrul emotional in timpurile pandemiei COVID-19

Comment

Echilibrul emotional in timpurile pandemiei COVID-19

Trecem printr-o perioadă pe care nu am mai trăit-o. Majoritatea ne confruntăm cu o situație fără precedent și schimbările prin care trecem fie ele îmbolnăvire, carantină sau izolare la domiciliu, generează o multitudine de îngrijorări. Viața de zi cu zi se schimbă de la o săptămână la alta și efortul pe care îl depunem pentru a ne adapta la noua situație nu e scutit de problemele săptămânii trecute. Toate acestea, izolarea și provocările ei, îngrijorările legate de viitorul apropiat și de cel îndepărtat, cele legate de siguranța noastră, a celor dragi și a viitorului nostru economic și al societății se pot resimți ca fiind copleșitoare.

Pentru a avea grijă de noi și de cei din jurul nostru, voi adresa sub forma unor întrebări câteva aspecte relevante pentru menținerea unui echilibru emoțional și mental în această perioadă dificilă. Răspunsurile pe care ni le oferim sunt menite să ne ajute să devenim mai conștienți de modul nostru de adaptare la această situație și pot scoate la suprafață oportunități și provocări simple care să ne faciliteze acest proces.

Comment

Mintea ca o gradina de flori

Comment

Mintea ca o gradina de flori

Primele zile de primăvară timpurie ne pot oferi o energie minunată. Această energie o putem folosi și pentru a fi mai atenți și mai investiți în sănătatea noastră emoțională și mentală. 

Comment

Povestea prizonierului despre furie

Comment

Povestea prizonierului despre furie

Această poveste am întâlnit-o acum câțiva ani în The New York Times. Ea prezintă întâmplarea trăită de un profesor care a lucrat pe parcursul a mai multor ani în închisori și învățăturile dobândite în acest context.

Comment