Te-ai întrebat vreodată de ce ai încredere în unele persoane, dar în altele nu?
Dar în propria persoană?
Ți s-a întâmplat să-ți promiți că nu o să mai ai încredere niciodată în cineva, mai ales după o dezamăgire puternică?
Încrederea pe care o investim în unele persoane pare uneori atât de asumată, ca și cum s-ar fi născut așa: oameni de încredere. Mai degrabă ne întrebăm cum am putea să nu avem încredere în ei; fie acea persoană cel mai bun prieten, partenera/partenerul sau un membru al familiei. Alteori în ciuda asigurărilor și verificărilor repetate, rămâne o urmă de dubiu față de cealaltă persoană și parcă o voce mică dar convingătoare ne menține sceptici.
Cu toții știm că încrederea este una dintre elementele cheie în orice relație interpersonală, fie ea de prietenie, romantică, profesională sau familială. Care sunt trăsăturile care ne fac să simțim că o persoană este de încredere?
Dr. Brene Brown - cercetător și autoare a mai multor cărți de succes - a identificat caracteristicile esențiale ale unei persoane de încredere.
Boundaries (limite)
Ai limite clar stabilite.
Reliability (fiabilitate)
Faci ceea ce spui că o să faci.
Accountability (responsabilitate)
Îți recunoști greșelile.
Vault (seiful)
Informația împărtășită cu tine este confidențială.
Integrity (integritate)
Alegi să acționezi cu curaj și îți pui în practică valorile.
Non-judgement (lipsa judecății)
Nu judeci cealaltă persoană, indiferent ce a împărtășit cu tine.
Generosity (generozitate)
În lipsa informațiilor clare, ai asumpția cea mai generoasă despre cealaltă persoană.
- BRAVING -
Fie că folosim aceste elemente pentru a ne investi încrederea într-un mod eficient sau pentru a încerca să devenim noi persoane de încredere pentru ceilalți, este important să ținem minte că a avea încredere în cineva sau a fi investit cu încredere presupune vulnerabilitate. O relație de încredere nu poate există fără riscuri, fără riscul de a fi răniți sau trădați. Atunci când avem încredere ne expunem, ne arătăm sensibilitățile, trăirile cele mai pregnante, eșecurile, succesele și incertitudinile... practic o parte a sufletului. Chiar și atunci când noi suntem cei care beneficiază de acea încredere, pentru a putea înțelege cu adevărat și a fi alături de cealaltă persoană trebuie să accesăm propriile experiențe similare. Aceste vulnerabilități, care nu sunt tocmai ușor de dezvăluit, sunt exact cele care ne oferă experiența cea mai umană și deschid drumul spre conexiune umană cu un prieten, copil, părinte sau partener.
Alege înțelept în cine îți investești încrederea și apoi îndrăznește!
*Urmăriți discursul lui dr. Brene Brown aici: